İşsiz kalma korkusuyla şikayette bulunamayanlar dikkat!

Ali Bey, çalıştığım güvenlik firması bayram mesaimi ödemedi ve ben bu durumu işsiz kalırım endişesiyle dile getiremiyorum. Ne önerirsiniz? İsmi Saklı Okurumuz
İş kanununa göre ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışma yapılırsa yüzde 100 zamlı ücret ödenir. Zamlı ücret ödenmez ise Alo 170 veya Bimer aracılığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na isminizin gizli tutulmasını isteyerek şikayette bulunabilirsiniz.

3 senedir bir otelde çalışıyorum. Fakat her seferinde senemi doldurmadan 2 aylık izine çıkartıldım. Bu sene 1 saat fazla çalışmadım diyerek beni işten attılar. Haklarım ve alacaklarım nedir? 5…929144 Nolu SMS:
Sayın Okurum, işyerinde işveren fazla çalışma yaptırmak istediği zaman işçinin yazılı onayını almak zorundadır. İşçi onay vermezse fazla çalışma yaptıramaz. İşveren, fazla çalışma yapmadığı için işçiyi işten çıkarırsa çalıştığı dönem için ihbar ve kıdem tazminatını ödemek zorundadır. Kıdem ve ihbar tazminatının hesabında çalıştığınız süreler toplamı dikkate alınarak son ücret üzerinden ödeme yapılır.

Ali Bey, iş kanununa göre zamanaşımı kaç yıl içinde dolar? Ben 13 yılımı doldurdum, kaç gün yıllık izin hakkım var? Ayrıca tazminatlı şekilde işten ayrılırsam ne kadar tazminat alırım? Tazminattan kesinti olur mu? 5…763543 Nolu SMS
İş kanununa göre ücretlerde zamanaşımı 5 yıl, tazminatlarda ise 10 yıldır. Ücretlerdeki zaman aşımı ücreti hak ettiğiniz tarihten itibaren başlamaktadır. Tazminatlarda ise iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte başlar. Hizmeti 13 yıl olan bir işçiye iş kanununa göre 20 gün izin verilir. İş kanununa göre emeklilik nedeniyle iş sözleşmesi sona eren işçiye işverenlikçe kıdem tazminatı ödenir. İhbar tazminatı iş sözleşmesinin bildirim sürelerine uyulmaması halinde ödenecek bir tazminattır. Bunun dışında kullandırılmayan yıllık izinler ve ödenmeyen ücretler varsa aktin feshinde bunlarında ödenmesi gerekir. Aynı işyerinde 13 yıl çalışmış iseniz son brüt ücretiniz üzerinden 13 aylık ücretiniz tutarında kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilir. Başka bir kesinti yapılmaz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
15.01.1990 sigorta girişim, 5470 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? 5…731802 Nolu SMS:
İşe girişinize göre 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. İşe giriş askerden sonra ise sadece iki aylık askerlik borçlanması ile 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. 25 yıl şartınız tamamlanmış, prim gününüz de tamamlanmak üzere, bu durumda yaşınız tamamlanınca emekli olursunuz.

01.02.1965 doğum tarihi, 04.09.1987 askerlik, 12.09.1989-09.04.1990, SSK 208 gün, 20.03.1991 yılından beri aralıksız bağkur, ne zaman emekli olurum? A. KOÇ
Bağkurdan 9000 prim gün ve 52 yaşa tabisiniz. Askerlikle 51 yaşa tabi olabilirsiniz. 9,5 aylık askerliği öderseniz 51 yaşınızın dolacağı 01.02.2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. SSK’dan emekli olabilmeniz için 3,5 yıl SSK çalışan primi ödemeniz gerekiyor.

Ali Şerbetçi

Muhasebe Network

  • İlgili Yazılar

    EPDK’dan HES, Biyokütle ve Jeotermal Santraller İçin Yeni Hibrit Kapasite Tahsisi Düzenlemesi

    EPDK’nın hidroelektrik, biyokütle ve jeotermal enerji santrallerinin hibrit yapıya dönüşümü için hazırladığı 1500 MW’lık yeni kapasite tahsisi düzenlemesinin detayları, başvuru şartları ve kotalar.

    Devamını Oku
    Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı: 81 İlde 324 Yatırıma Dev Destek

    Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile 81 ildeki 324 yatırıma 301 milyon TL’ye varan nakdi destek ve teşvik imkanları sunuluyor. Başvurular 15 Mayıs’ta sona eriyor.

    Devamını Oku

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Gözden Kaçırdıklarınız

    EPDK’dan HES, Biyokütle ve Jeotermal Santraller İçin Yeni Hibrit Kapasite Tahsisi Düzenlemesi

    EPDK’dan HES, Biyokütle ve Jeotermal Santraller İçin Yeni Hibrit Kapasite Tahsisi Düzenlemesi

    Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı: 81 İlde 324 Yatırıma Dev Destek

    Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı: 81 İlde 324 Yatırıma Dev Destek

    İstanbul Havalimanı Üçlü Pist Operasyonu: Çevresel ve Operasyonel Kazanımlar

    İstanbul Havalimanı Üçlü Pist Operasyonu: Çevresel ve Operasyonel Kazanımlar

    2026’nın İlk Çeyreğinde Yaş Meyve Sebze İhracatında Lider Irak Oldu

    2026’nın İlk Çeyreğinde Yaş Meyve Sebze İhracatında Lider Irak Oldu

    Vitrin Toplumu ve Dijital Şiddet: Toplumsal Çürüme Tehlikesi

    Vitrin Toplumu ve Dijital Şiddet: Toplumsal Çürüme Tehlikesi

    Dijital Şiddet ve Yalnızlaşma: Gençler İçin Güvenlik Uyarısı

    Dijital Şiddet ve Yalnızlaşma: Gençler İçin Güvenlik Uyarısı

    TCMB Başkanı Karahan’dan TBMM’de Kritik Enflasyon ve Para Politikası Sunumu

    TCMB Başkanı Karahan’dan TBMM’de Kritik Enflasyon ve Para Politikası Sunumu