Kamu İhalelerinde Yapay Zeka Denetimi: Rekabet Kurumu’ndan Yeni Dönem



Rekabet Kurumu, KİK verilerini yapay zeka ile tarayarak kamu ihalelerindeki danışıklı hareketleri ve rekabet ihlallerini anında tespit eden yüksek teknolojili denetim sistemine geçti.
Denetim Teknolojisi

Yapay Zeka Destekli
Veri Kaynağı

KİK Devasa Veri Seti
İşbirliği Protokolü

2024 Güncellemesi
Temel Hedef

Kamu Kaynak Etkinliği

Yapay Zeka ile Takip Edilen İhlal Türleri

90
Danışıklı Fiyat
85
İhale/Bölge Paylaşımı
75
Yan Teklif Verme
95
Gizli İşbirliği

Denetim Odak Alanları

Fiyat Analizi: 40
Davranışsal Analiz: 30
Yapısal Analiz: 30
İhlal TürüTespit Yöntemi
Danışıklı TeklifYapay Zeka Algoritmik Süzgeç
Pazar Paylaşımıİstatistiksel Modelleme
Fiyat AnlaşmasıDavranışsal Analiz Radar
Şüpheli ÖrüntüDerinlemesine Yapısal Analiz

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • KİK ve Rekabet Kurumu arasında teknolojik veri entegrasyonu sağlandı.
  • Şüpheli örüntüler ve rekabete aykırı desenler anında radara alınıyor.
  • Proaktif tespitler ile şirketlerin gizli işbirlikleri şaşkınlıkla karşılanıyor.
  • Kamu ihalelerinde rekabetin tesisi ‘kırmızı çizgi’ olarak belirlendi.
  • İhlal yapan teşebbüsler için ağır bedeller ve yaptırımlar kapıda.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kamu ihalelerine yönelik yapay zeka destekli denetim yaptıklarına işaret ederek, “Kamu İhale Kurumunun sağladığı devasa veri setlerini süzgeçten geçiriyoruz. Burada rekabete aykırı eylemlerle benzer desenler çizen, şüpheli örüntüler sergileyen teşebbüs hareketlerini anında radarımıza alıyoruz.” dedi.


Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kamu ihalelerinin incelenmesine yönelik yürüttükleri çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.


Kamunun ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin en uygun fiyat ve kalitede temin edilmesinin, vatandaşların vergilerinin en etkin şekilde kullanılması bakımından hayati önem taşıdığına dikkati çeken Küle, "Dolayısıyla kamunun yaptığı alımlarda rekabetin sağlanması, en hassas olduğumuz konuların başında geliyor. Kamu ihalelerine yönelik harcamaların, devlet bütçemiz içinde önemli payı olduğu dikkate alındığında kamu ihalelerindeki rekabetin tesisi, bizim için tartışılmaz bir kırmızı çizgidir." diye konuştu.


Küle, kamu ihalelerinde rekabetçi sürecin korunmasının, yalnızca kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamakla kalmadığını belirterek, bunun, piyasalarda fiyat oluşumunun sağlıklı işlemesine doğrudan katkı sunduğunu ifade etti.


Bu sayede rakiplerin adil ve eşit şartlarda yarıştığını, nihayetinde de vatandaşların düşük fiyat, yüksek kalite, çeşitlilik ve inovasyonla bu süreçten azami fayda sağladığını anlatan Küle, "Kurumumuz, kendisine Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile verilen görevlerini yerine getirirken etkin rekabetin tesisinde kamu ihalelerinin bu kritik pozisyonunun bilincindedir. Bu bilinçten hareketle 2024’te KİK ile olan işbirliğimizi çok daha güçlü bir zemine taşıdık. İmzaladığımız protokolle, denetim çalışmalarımıza yepyeni ve teknolojik bir boyut kazandırdık." değerlendirmesinde bulundu.


"Yapay zeka araçlarıyla göz açtırmıyoruz"


Küle, bu işbirliğiyle, kamu ihalelerindeki rekabetçi risklerin ve olası ihlallerin tespiti amacıyla yapay zeka destekli araçların geliştirilmesine, ortak istatistiksel modelleme ve analizlere yönelik yoğun mesai harcadıklarını bildirerek, şu ifadeleri kullandı:


"KİK’in sağladığı devasa veri setlerini, yapay zeka algoritmalarımızla süzgeçten geçiriyoruz. Burada rekabete aykırı eylemlerle benzer desenler çizen, şüpheli örüntüler sergileyen teşebbüs hareketlerini anında radarımıza alıyoruz. Teşebbüslerin ihale verilerini, derinlemesine bir yapısal ve davranışsal analize tabi tutuyoruz. Böylece yapay zeka araçlarıyla göz açtırmıyoruz."


"Kimse ihalede danışıklı davranmayı aklından dahi geçirmesin"


Yapay zeka destekli altyapı sayesinde ihalelerin paylaşımı, danışıklı fiyat verilmesi, bölge paylaşımları gibi ihlalleri çok hızlı ve net şekilde ortaya çıkartabildiklerine işaret eden Küle, şunları söyledi:


"Birçok kez farklı vesilelerle ifade ettim. Kurumumuzun bilişim ve denetim altyapısı son derece güçlü. Denetim kapasitemizi, gelişen teknolojilerin hızına ve bu teknolojilerin getirdiği rekabete aykırı uygulamalara entegre ettik. Proaktif tespitlerimiz, ihlal tarafı şirketlerce şaşkınlıkla karşılanıyor. Dolayısıyla artık kimse ihalede danışıklı davranmayı, rakipleriyle gizli işbirliği yapmayı aklından dahi geçirmesin."


Küle, bu alanda yaptıkları tespitlere ilişkin bilgi vererek, şunları kaydetti:


"Kamu ihalelerinde teşebbüslerin teklif fiyatlarında anlaşması, rekabete hassas bilgileri birbirleriyle değiştirmesi, ihale kalemlerini ya da bölgelerini paylaşması, yan teklif vererek anlaştıkları firmanın ihaleyi kazanmasını sağlaması veya anlaşma doğrultusunda ihaleye hiç teklif vermemesi gibi tüm rekabeti kısıtlayıcı uygulamaları tek tek tespit ediyoruz.


Teşebbüsler bu konuda hiçbir taviz vermeyeceğimizi, ihale süreçlerindeki rekabete aykırı eylemlerin üzerine kararlılıkla gideceğimizi bilmeli. Sahip olduğumuz yüksek teknolojik altyapı ve veri entegrasyonuyla ihalelerdeki en ufak bir rekabet ihlalini bile karanlıkta bırakmayız. Bunun teşebbüslere bedeli ise çok ağır olur."

Haber Özeti

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kamu ihalelerine yönelik yapay zeka destekli denetim yaptıklarına işaret ederek, “Kamu İhale Kurumunun sağladığı devasa veri setlerini süzgeçten geçiriyoruz. Burada rekabete aykırı eylemlerle benzer desenler çizen, şüpheli örüntüler sergileyen teşebbüs hareketlerini anında radarımıza alıyoruz.” dedi.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız ➔

İlgili Yazılar

Hazine ve Maliye Bakanlığının Yapay Zeka Destekli Projesi: Kamuda Şeffaflık ve Hesap Verebilirliği Artırıldı

    Hazine ve Maliye Bakanlığının yapay zeka destekli projesi kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanmaya yönelik önleyici kontrol yaklaşımını güçlendiriyor.

    Devamını Oku
    Türkiye Nükleer Bilim Olimpiyatında Bir Altın ve Üç Bronz Madalya Kazandı

      Türkiye Nükleer Bilim Olimpiyatında bir altın ve üç bronz madalya kazandı. Ayaz Büyükterzi altın madalya, Mert Karan, Barış Canbolat ve Ömer Akhan bronz madalya kazandı.

      Devamını Oku

      Bir cevap yazın

      E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      Gözden Kaçırdıklarınız

      Hazine ve Maliye Bakanlığının Yapay Zeka Destekli Projesi: Kamuda Şeffaflık ve Hesap Verebilirliği Artırıldı

        Hazine ve Maliye Bakanlığının Yapay Zeka Destekli Projesi: Kamuda Şeffaflık ve Hesap Verebilirliği Artırıldı

        Türk Standardları Enstitüsü Personel Alımı

          Türk Standardları Enstitüsü Personel Alımı

          2026-YKS Tercih İşlemleri

            2026-YKS Tercih İşlemleri

            Yeni Yükseköğretim Kanunu: Öğrenci Affı, Kararname ve Kadrolar

              Yeni Yükseköğretim Kanunu: Öğrenci Affı, Kararname ve Kadrolar

              Türkiye Nükleer Bilim Olimpiyatında Bir Altın ve Üç Bronz Madalya Kazandı

                Türkiye Nükleer Bilim Olimpiyatında Bir Altın ve Üç Bronz Madalya Kazandı

                KOSGEB’in Teknoloji Merkezlerine Destek Programı

                  KOSGEB’in Teknoloji Merkezlerine Destek Programı

                  Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi: Kritik Alanlarda Kayıt Dışı Büyüme

                    Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi: Kritik Alanlarda Kayıt Dışı Büyüme