Türkiye’nin Ticaret Ağı Genişliyor: Yeni STA Müzakereleri ve Küresel Yatırım Vizyonu



Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin mevcut 24 serbest ticaret anlaşmasını (STA) genişletmek üzere Körfez İşbirliği Konseyi ve çeşitli bölgelerle görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. Ayrıca, AB Yeşil Mutabakatı’na uyum çalışmaları, alternatif ticaret koridorları ve ulaştırma-enerji alanlarındaki milyarlarca dolarlık yatırımlar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Mevcut Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Sayısı

24

Körfez İşbirliği Konseyi Üye Sayısı

6

Ulaştırma ve Altyapı Yatırımları

300 Milyar Dolar

Enerji Üretimi Yatırımları

200 Milyar Dolar

Mal ve Hizmet İthalatı

420 Milyar Dolar

23 Yılda Çekilen Doğrudan Yabancı Yatırım

300 Milyar Dolar

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) uyum çalışmaları; çimento, demir-çelik, gübre, enerji ve tekstil sektörleri odağında sürdürülmektedir.
  • Orta Koridor, Zengezur Koridoru ve Türkiye, Irak, BAE, Katar’ı kapsayan alternatif ticaret güzergahları jeopolitik avantajlar doğrultusunda geliştirilmektedir.
  • Birleşik Krallık ile mevcut STA’nın hizmetler sektörünü de içerecek şekilde genişletilmesi için müzakereler devam etmektedir.
  • Hizmetler sektörünü kapsayacak yeni bir STA için 6 üyeli Körfez İşbirliği Konseyi ile görüşmeler yapılmaktadır.
  • Balkan, Kafkas ve Kuzey Afrika ülkeleriyle yeni serbest ve tercihli ticaret anlaşmaları imzalanması hedeflenmektedir.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 24 serbest ticaret anlaşmasının(STA) olduğunu ve STA imzalamak üzere 6 üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi ile müzakereler yürüttüklerini belirterek, “Şu anda serbest ve tercihli ticaret anlaşmalarını bazı Balkan, Kafkas ve Kuzey Afrika ülkeleri dahil olmak üzere diğer ülkelere de yayma aşamasındayız.” dedi.

[Fotograf: AA]


Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan "Türkiye Yüzyılı: Yatırım İçin Güçlü Merkez" vizyonu kapsamında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında soruları yanıtladı.


Türkiye’nin 2021’den bu yana Avrupa Birliği’nin (AB) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve Yeşil Mutabakat Projesi’ne uyum sağladığını hatırlatan Bolat, Türk mevzuatını ve sanayi sektörlerini SKDM’nin kriterleriyle uyumlu hale getirmek için Avrupa Komisyonu ile yakın çalıştıklarını ifade etti.


Bolat, düzenlemenin çimento, demir-çelik, gübre, enerji ve tekstil gibi ana sektörlerle ilgili olduğunu ve bu sektörlerin AB Yeşil Mutabakat mekanizmasına adaptasyonlarını koordine etmek için özel sektör kuruluşlarıyla yakından çalıştıklarını belirtti.


Ticaret koridorları ve Orta Koridor bağlamında Türkiye’nin, bugüne kadar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ulaştırma ve altyapı sistemine yaklaşık 300 milyar dolar, enerji üretimi alanına da 200 milyar dolar yatırım yaptığını kaydeden Bolat, "Tüm bu devasa yatırımlar, Türkiye’nin altyapısını geliştirmiştir. Deniz, kara, hava ve demir yolu ulaşım sistemlerindeki tüm ulaşım modlarımızda gelişme sağlamıştır." dedi.


Bolat, Türkiye’nin kritik jeopolitik konumuna da işaret ederek, bu özelliği nedeniyle hem Türkiye ve komşu ülkeler üzerinden alternatif ticaret koridorlarıyla ilgili çalışmalara başladıklarını vurguladı. Bolat, bu kapsamda Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’ı içeren Umman yoluna da değindi.


Bu yatırımların alternatif ticaret yollarının gelişimine önemli katkı sağladığını belirten Bolat "Savaşlar, ablukalar gibi nedenlerle mevcut güzergahların kesintiye uğraması durumunda, Orta Koridor’a benzer şekilde Zengezur Koridoru’nu da bu kapsamda değerlendirebiliriz. Bu çabalar, doğu ile batı ve kuzey ile güney arasındaki ticaret hatlarının hızlanmasına katkı sağlamıştır." diye konuştu.


"Gerekli önlemleri almak adına elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz"


Bolat, Türkiye’nin mal ve hizmet ithalatının 420 milyar dolar seviyesinde olduğuna ve AB ile köklü bir Gümrük Birliği ilişkisi bulunduğuna dikkati çekerek, mevcut durumda farklı ülkelerle 24 serbest ticaret anlaşmasının (STA)olduğunu söyledi.


Bolat, Türkiye’nin Birleşik Krallık ile de STA’sı olduğunu, bu anlaşmanın hizmetler sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmesi için bir süredir müzakere aşamasında bulunduklarını hatırlattı.


Öte yandan hizmetler sektörünü de içerecek bir STA imzalamak üzere 6 üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi ile müzakereler yürüttüklerini dile getiren Bolat, "Azerbaycan ve Özbekistan gibi Türk devletleriyle tercihli ticaret anlaşmalarımız var. Şu anda bu tür serbest ve tercihli ticaret anlaşmalarını bazı Balkan, Kafkas ve Kuzey Afrika ülkeleri dahil olmak üzere diğer ülkelere de yayma aşamasındayız. Türkiye olarak, uluslararası ticari ilişkilerimizi, mal ve hizmet ihracat sektörlerimizin rekabet gücünü desteklemek ve daha fazla yabancı sermaye çekmek için gerekli önlemleri almak adına elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz." dedi.


Bolat, bu kapsamda ülkenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 yıllık görev süresi boyunca, 300 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini sözlerine ekledi.


Cevdet Yılmaz: Yatırım ortamını güçlendirecek yeni düzenlemeleri hayata geçiriyoruz

İlgili Yazılar

Kurban Bayramı’nın Türkiye Ekonomisine Etkisi: 192 Milyar Liralık Dev Ekonomi

Kurban Bayramı’nda kesilecek tahmini kurbanlık sayısı, güncel büyükbaş ve küçükbaş fiyatları ile 192 milyar liralık bayram ekonomisi üzerine TZOB verilerini içeren infografik analiz.

Devamını Oku
Ticaret Bakanlığı piyasa denetimlerinde 1,1 milyar lira ceza kesti

Ticaret Bakanlığı, piyasa dengesini olumsuz etkileyecek uygulamaların önüne geçmek amacıyla ocak-nisan döneminde 170 bin 11 firma ile 21,2 milyon ürünü denetleyerek 1,1 milyar lira ceza verdi. Bakanlık, yılın ilk dört…

Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gözden Kaçırdıklarınız

Kurban Bayramı’nın Türkiye Ekonomisine Etkisi: 192 Milyar Liralık Dev Ekonomi

Kurban Bayramı’nın Türkiye Ekonomisine Etkisi: 192 Milyar Liralık Dev Ekonomi

Ticaret Bakanlığı piyasa denetimlerinde 1,1 milyar lira ceza kesti

Ticaret Bakanlığı piyasa denetimlerinde 1,1 milyar lira ceza kesti

Güncel Altın Fiyatları ve Piyasa Analizi: Gram, Çeyrek ve Ons Altın Ne Kadar Oldu?

Güncel Altın Fiyatları ve Piyasa Analizi: Gram, Çeyrek ve Ons Altın Ne Kadar Oldu?

Borsa İstanbul’da Altın Fiyatları Geriledi: İşte KMKTP İstatistikleri

Borsa İstanbul’da Altın Fiyatları Geriledi: İşte KMKTP İstatistikleri

Türkiye 2026 Mavi Bayrak Listesinde 580 Plajla Dünya Üçüncüsü Oldu

Türkiye 2026 Mavi Bayrak Listesinde 580 Plajla Dünya Üçüncüsü Oldu

Bakan Şimşek’ten Kripto Para ve Terörün Finansmanı Uyarısı: FATF Standartları Vurgusu

Bakan Şimşek’ten Kripto Para ve Terörün Finansmanı Uyarısı: FATF Standartları Vurgusu

Vatandaş güvenliği için kırsalda köpeğe, kentte kameraya güveniyor

Vatandaş güvenliği için kırsalda köpeğe, kentte kameraya güveniyor