Adalet Bakanı Gürlek: Yapay Zeka Avukatlığa Alternatif Değildir

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yapay zeka uygulamalarının hukuki süreçlerde vatandaşlara rehberlik edeceğini ancak yargının üç sacayağından biri olan avukatlık mesleğinin yerini alamayacağını açıkladı.
BM Uluslararası Hukuk Okuryazarlığı Yılı

2027
Yargının Sacayağı (Kurucu Unsurları)

3
Kavram Adalet Bakanlığı’nın Yaklaşımı
Yapay Zeka (YZ) Hukuki süreçlerde vatandaşlara rehberlik etmek ve adalete erişimi kolaylaştırmak için kullanılır.
Avukatlık Müessesesi Yargının kurucu unsurudur. Savunma makamını temsil eder ve yapay zeka buna alternatif olamaz.
Hukuk Okuryazarlığı Vatandaşların hak ve sorumluluklarını bilmesi için kapsamlı bir eylem planı ile desteklenmektedir.

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • Yapay zeka platformları, avukatların yerini almak için değil, vatandaşın hukuki rehberliği için tasarlanmıştır.
  • Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2027 yılını ‘Uluslararası Hukuk Okuryazarlığı Yılı’ ilan etmiştir.
  • Adalet Bakanlığı, hukuk okuryazarlığı farkındalığını toplumun her kesimine yaymayı amaçlayan bir eylem planı hazırlığındadır.
  • Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, vatandaşın üstün yararı gözetilerek dijital teknolojilerden adalet sisteminde faydalanılacaktır.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, “Yapay zeka uygulamaları, savunma makamını temsil eden ve yargının üç sacayağından biri olan avukatlık müessesine alternatif olarak değerlendirilemez. Amacımız vatandaşlarımızın haklarını bilen, sorumluluklarının farkında olan ve adalete etkin şekilde erişebilen bireyler olarak güçlenmesini sağlamaktır” dedi.

Bakan Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, hak arama bilincinin güçlendirilmesi ve adalete erişimin yaygınlaştırılması amacıyla 2027’yi “Uluslararası Hukuk Okuryazarlığı Yılı” ilan ettiğini hatırlattı.

Adalet Bakanlığı olarak, hukuk okuryazarlığına ilişkin farkındalığı toplumun her kesimine yaymayı hedefleyen kapsamlı eylem planı üzerinde çalışma yürüttüklerini belirten Gürlek, şunları kaydetti:

“Bu çerçevede, dijital teknolojilerin ulaştığı seviyeyi dikkate alarak yapay zekadan yararlanılmasını ve vatandaşlarımızın bu alandaki üstün yararının gözetilmesini önemsiyoruz. Elbette ki yapay zeka uygulamaları, savunma makamını temsil eden ve yargının üç sacayağından biri olan avukatlık müessesine alternatif olarak değerlendirilemez. Amacımız, vatandaşlarımızın haklarını bilen, sorumluluklarının farkında olan ve adalete etkin şekilde erişebilen bireyler olarak güçlenmesini sağlamaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’nı adaletin yüzyılı kılma hedefiyle hukuk bilincini artırmaya yönelik adımlarımızı kararlılıkla hayata geçireceğiz.”

“Avukatlık müessesesine alternatif değil”

Öte yandan, Adalet Bakanlığı kaynakları, Gürlek’in dün Edirne’de gençlerle sohbeti sırasında yaptığı açıklamaların, vatandaşların adalete erişimini kolaylaştırmak ve hukuk okuryazarlığını artırmak amacıyla yürütülen çalışmalara ilişkin olduğunu ifade etti.

Kaynaklar, gündemdeki yapay zeka destekli platformların, hukuki süreçlere dair vatandaşlara rehberlik eden uygulamalar şeklinde tasarlandığını, yargının kurucu unsurlarından biri olan avukatlık müessesesine alternatif teşkil etmediğini bildirdi.

İlgili Yazılar

Konut Fiyat Endeksi yüzde 1,7 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), mayısta aylık bazda yüzde 1,7, yıllık bazda yüzde 24,5 yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mayıs ayına ilişkin KFE ve Yeni Kiracı Kira Endeksi (YKKE) verilerini açıkladı.…

Devamını Oku
Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Mayıs Ayında 34 Milyonu Aştı

TÜİK Mayıs ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre trafiğe kayıtlı araç sayısı 34 milyonu aştı. Araç satışları, marka payları ve elektrikli araç verileri haberimizde.

Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gözden Kaçırdıklarınız

6183 Tecil ve Taksitlendirme Asistanı

Konut Fiyat Endeksi yüzde 1,7 arttı

Konut Fiyat Endeksi yüzde 1,7 arttı

Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Mayıs Ayında 34 Milyonu Aştı

Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Mayıs Ayında 34 Milyonu Aştı

Türkiye’nin Nisan Ayı Elektrik Üretimi ve Tüketimi Arttı: EPDK Verileri Açıklandı

Türkiye’nin Nisan Ayı Elektrik Üretimi ve Tüketimi Arttı: EPDK Verileri Açıklandı

Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı: Piyasalar ABD-İran Anlaşmasını Fiyatlıyor

Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı: Piyasalar ABD-İran Anlaşmasını Fiyatlıyor

Güncel Altın Fiyatları: Gram Altın 6.428 Liradan İşlem Görüyor

Güncel Altın Fiyatları: Gram Altın 6.428 Liradan İşlem Görüyor

Küresel elektrikli araç satışlarında yükseliş trendi sürüyor

Küresel elektrikli araç satışlarında yükseliş trendi sürüyor