Türkiye’den Avrupa ve Japonya İle Yapay Zeka ve Robotik Alanında Dev İşbirliği



Türkiye, TÜBİTAK koordinatörlüğünde yürütülen CONCERT Japan platformu aracılığıyla, Almanya, Fransa ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu toplam 11 ülke ile gerçek dünya uygulamalarına yönelik yapay zeka destekli robotik projeleri geliştirmek için işbirliğine gidiyor.
Maksimum Proje Desteği

145.000 Avro

Maksimum Seyahat Ödeneği

475.000 TL

Son Başvuru Tarihi

22 Temmuz

Maksimum Proje Süresi

36 Ay

Desteklenecek Ortak Sayısı (En az)

3 (1 Japonya, 2 Avrupa)

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • İşbirliği ‘CONCERT Japan’ platformunun ‘Gerçek Dünya Uygulamaları İçin Yapay Zeka Destekli Robotik’ çağrısı kapsamında yürütülecek.
  • Proje konsorsiyumlarının interdisipliner olması ve en az 1 Japon, 2 Avrupalı ortak içermesi zorunludur.
  • Türkiye’deki süreci TÜBİTAK yönetecek; üniversiteler ile kamu kurumlarına %100, KOBİ’lere %75 ve büyük ölçekli firmalara %60 oranında hibe desteği sağlanacak.
  • Başvuru sonuçlarının aralık ayında açıklanması planlanıyor.

Türkiye, yapay zeka destekli robotik projeleri için Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 10 Avrupa ülkesi ve Japonya ile işbirliğine gidecek.


TÜBİTAK’tan edinilen bilgiye göre söz konusu işbirliği "CONCERT Japan" platformunun açtığı çağrı üzerinden gerçekleşecek.


Platform, Avrupa ile Japonya arasındaki bilimsel ve teknolojik işbirliğini geliştirmek amacıyla bağımsız bir yapı olarak oluşturuldu. Bu kapsamda, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan fonlayıcı kuruluşların katılımıyla "Gerçek Dünya Uygulamaları İçin Yapay Zeka Destekli Robotik" başlıklı ortak işbirliği çağrısı açıldı.


Çağrıyla, özellikle Avrupalı ve Japon araştırmacılar arasındaki uluslararası hareketliliğin teşvik edilmesi, sürdürülebilir ve çok taraflı araştırma işbirliği amaçlanıyor. Avrupa ve Japonya’daki araştırmacılar, gerçek dünyadaki dinamik, yapılandırılmamış ve insan merkezli ortamlarda çalışabilen, yapay zeka destekli, uyarlanabilir, otonom sistemler ve akıllı robotiklerin geliştirilmesi için işbirliği yapacak.


Projelerin 22 Temmuz’a kadar sunulması gerekiyor


Proje başvurularının uluslararası işbirliği içermesi ve interdisipliner yaklaşımlar kapsamında belirlenen alanda sunulması önem taşıyor.


Başvuruda bulunacak her proje konsorsiyumunun biri Japonya’dan ve ikisi çağrıya katılan iki Avrupa ülkesinden olmak üzere en az 3 uygun proje ortağından oluşması isteniyor.


Projeler için 22 Temmuz’a kadar başvurulabilecek.


Proje başına 145 bin avroya kadar destek


Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları, sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerince sunulacak projeler desteklenecek.


Proje süresi en fazla 36 ay olacak. Çağrının Türkiye ayağını TÜBİTAK koordine edecek. TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, kurum hissesi ve proje teşvik ikramiyesi hariç, proje başına 145 bin avroyu, yürütücü kuruluş başına yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları için 100 bin avroyu, özel kuruluşlar için 145 bin avroyu aşamayacak.


Çağrı kapsamında kongre, konferans gibi yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılım için yapılacak seyahatlere en fazla 175 bin lira ve proje ortakları arasında çalışma ziyareti, network gibi faaliyetlere ilişkin seyahatlere de en fazla 300 bin lira olmak üzere yürütücü kuruluş başına toplam 475 bin liraya kadar ödenek istenebilecek.


Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ile kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden yüzde 100, büyük ölçekli özel kuruluşlar yüzde 60 ve KOBİ’ler yüzde 75 desteklenecek.


Başvuru sonuçlarının aralık ayında açıklanması planlanıyor.


Yapay zeka destekli robotik alanındaki hızlı gelişmelerin endüstriden hizmetlere kadar birçok alanda toplumu dönüştürmesi nedeniyle ortaya çıkacak projeler stratejik görülüyor.

İlgili Yazılar

NASA Artemis 2 Görevi: Ay Aslında Gri Değil, Renkli Çıktı!

NASA Artemis 2 görevi astronotlarının şaşırtıcı keşfi: Ay yüzeyi aslında gri değil, renkli! Ay’ın gerçek renkleri ve jeolojik sırları hakkında detaylar.

Devamını Oku
Antalya Turizminde Yaz Beklentisi: Bayramla Birlikte Hedef 2025 Verileri

Antalya turizm sektörü temsilcileri, Kurban Bayramı ve haziran ayıyla birlikte artan rezervasyon ivmesinin 2025 yılı doluluk hedeflerini yakalayacağını öngörüyor.

Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gözden Kaçırdıklarınız

Türkiye’de Tasarruf Sahipleri Enflasyona Eziliyor: Mevduat Getirisinde Negatif Tablo

Türkiye’de Tasarruf Sahipleri Enflasyona Eziliyor: Mevduat Getirisinde Negatif Tablo

NASA Artemis 2 Görevi: Ay Aslında Gri Değil, Renkli Çıktı!

NASA Artemis 2 Görevi: Ay Aslında Gri Değil, Renkli Çıktı!

Antalya Turizminde Yaz Beklentisi: Bayramla Birlikte Hedef 2025 Verileri

Antalya Turizminde Yaz Beklentisi: Bayramla Birlikte Hedef 2025 Verileri

Türkiye’den Avrupa ve Japonya İle Yapay Zeka ve Robotik Alanında Dev İşbirliği

Türkiye’den Avrupa ve Japonya İle Yapay Zeka ve Robotik Alanında Dev İşbirliği

Mart 2026 Yenilenebilir Enerji Rekoru: Türkiye’nin Arz Güvenliği ve Ekonomik Dayanıklılığı

Mart 2026 Yenilenebilir Enerji Rekoru: Türkiye’nin Arz Güvenliği ve Ekonomik Dayanıklılığı

Kurban Bayramı Tatili İkinci El Araç Piyasasını Canlandırdı

Kurban Bayramı Tatili İkinci El Araç Piyasasını Canlandırdı

2025 Mayıs Ayı Tatil Ekonomisi: Uzun Tatiller KOBİ’leri Nasıl Etkiliyor?

2025 Mayıs Ayı Tatil Ekonomisi: Uzun Tatiller KOBİ’leri Nasıl Etkiliyor?