Ortopedik Engelliler İçin Yeni ÖTV Muafiyeti Düzenlemesi

Yüzde 40 ve üzeri ortopedik engeli bulunup ehliyet alamayan vatandaşlar, 2.873.900 TL’ye kadar olan araç alımlarında ÖTV’den muaf tutulacak.
Minimum Engel Oranı

%40
Araç Fiyat Üst Limiti

2.873.900 TL
Önceki Minimum Oran

%90

Gerekli Minimum Ortopedik Engel Oranı (%)

Gerekli Minimum Oran:40
Diğer:60

ÖTV Muafiyetli Maksimum Araç Fiyatı (TL)

2873900
2024 Üst Limit
Kriter Detay
Hedef Kitle Ortopedik engeli nedeniyle sürücü belgesi alamayanlar
Engel Oranı Şartı %40 ve üzeri
Fiyat Sınırı 2.873.900 TL (Tüm vergiler dahil)
Kapsamdaki Araçlar Binek otomobil, panelvan, pick-up, SUV, ATV, motosiklet vb.
Ticari Araç Motor Şartı Eşya taşımaya mahsus hafif ticari araçlarda maks. 2800 cc
Çoklu Engel Durumu Birden fazla ortopedik engel varsa, resmi yöntemle oranlar toplanarak %40’a ulaşılabilir

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • Anayasa Mahkemesi’nin eşitlik ilkesi iptal kararı doğrultusunda, %90 altındaki ortopedik engellilere de kendileri kullanmasalar dahi ÖTV’siz araç alma hakkı sağlandı.
  • Düzenlemeden faydalanabilmek için kişinin ortopedik engeli nedeniyle sürücü belgesi alamayacağına dair resmi sağlık kurulu raporu gerekmektedir.
  • Bayiler tarafından istisna uygulanarak teslim edilen taşıtlar için ÖTV beyannamesi verilecek ancak herhangi bir vergi hesaplanmayacaktır.
  • İlgili belgeler ve sağlık kurulu raporu, Sağlık Bakanlığı sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilerek mükellefe ‘ÖTV ödeme belgesi’ verilecektir.

Engel oranı yüzde 40 ve üzerindeki ortopedik engellilerden, bu engelleri nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına karar verilenlerin araç alımı ÖTV’den müstesna olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Anayasa Mahkemesi, ÖTV istisnasından yararlanma açısından engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan ortopedik engelli kişilerin bu engel nedeniyle ehliyet alamaması durumunda tıpkı yüzde 90’ın üzerinde engelli olanlarda olduğu gibi kendisi kullanmasa da ÖTV’siz araç almasına kanun maddesinin engel olmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili hükmü iptal etmişti.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, yapılan düzenlemeyle, engel oranı yüzde 40-90 olanlar bakımından ortopedik engellilerin, bu engel nedeniyle ehliyet alamamaları durumunda kendileri adına ÖTV’siz araç alabilmelerine imkan verildi.

Tebliğle de engel oranı yüzde 40 ve üzeri olan ortopedik engellilerden bu engelleri nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına karar verilenlerin, söz konusu yararlanmalarına ilişkin düzenleme yapıldı.

Buna göre, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 2 milyon 873 bin 900 liranın altındaki binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jip, steyşın vagonlar, eşya taşımaya mahsus, 2 bin 800 santimetreküp veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletlerin engel oranı yüzde 40 ve üzerindeki ortopedik engellilerden ortopedik engelleri nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına karar verilen malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesna olacak.

İstisna uygulanarak ilk iktisap kapsamında teslim edilen taşıtlar için de mükellefler tarafından ÖTV beyannamesi verilecek ancak beyannamede vergi hesaplanmayacak.

Alıcının ortopedik engel oranının yüzde 40 ve üzerinde olduğu belirtilen ve ortopedik engeli nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına dair değerlendirmeyi içeren engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği, satış faturasının aslının aynı olduğu işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanmış fotokopisi, mükellef tarafından beyannamenin verildiği vergi dairesine iletilecek.

Vergi dairesince beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek, engellilik sağlık kurulu raporundaki ortopedik engel oranının yüzde 40 ve üzerinde olduğu ve kişinin ortopedik engeli nedeniyle sürücü belgesi alamadığı tespit edilecek.

Malul veya engellinin engel oranı yüzde 40’ın altında birden fazla ortopedik engelinin bulunması halinde, ortopedik engel oranları, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hesaplama yöntemiyle toplanacak.

Bu tespitler ve sağlık kurulu raporunun Sağlık Bakanlığı sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesinin ardından istisna uygulandığını gösteren “ÖTV ödeme belgesi” mükellefe verilecek.

İlgili Yazılar

Vergi Tahsilatı ve Adaleti Analizi: Şeref Oğuz’dan Reform Önerileri

Basından Ekonomi Makaleleri ANALİZ RAPORU Özet Veri Uzman Orijinal SESLİ HABER: Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Türkiye’deki vergi sisteminin tıkandığına ve tahakkuk ile tahsilat arasındaki makasın tehlikeli boyutta açıldığına dikkat çekiyor.…

Devamını Oku
Ege Bölgesi’nde Yerel Kalkınma: İl İl Yatırım Teşvik Haritası

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ege Bölgesi’ndeki 8 ili kapsayan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’nın yatırım şartları ve il bazlı sektör haritası.

Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gözden Kaçırdıklarınız

Vergi Tahsilatı ve Adaleti Analizi: Şeref Oğuz’dan Reform Önerileri

Vergi Tahsilatı ve Adaleti Analizi: Şeref Oğuz’dan Reform Önerileri

Ege Bölgesi’nde Yerel Kalkınma: İl İl Yatırım Teşvik Haritası

Ege Bölgesi’nde Yerel Kalkınma: İl İl Yatırım Teşvik Haritası

TBMM’den Dijital Platformlara Uyarı ve Yeni Düzenleme Sinyali

TBMM’den Dijital Platformlara Uyarı ve Yeni Düzenleme Sinyali

Türkiye’nin Elektrik Kurulu Gücü ve Yenilenebilir Enerji Analizi

Türkiye’nin Elektrik Kurulu Gücü ve Yenilenebilir Enerji Analizi

Borsa İstanbul, Birleşik Krallık Tarafından ‘Tanınmış Borsa’ Statüsüne Alındı

Borsa İstanbul, Birleşik Krallık Tarafından ‘Tanınmış Borsa’ Statüsüne Alındı

2025 Yurt İçi Turizm İstatistikleri: Yerli Turist Harcamaları ,4 Arttı

2025 Yurt İçi Turizm İstatistikleri: Yerli Turist Harcamaları ,4 Arttı

Batı Akdeniz’den İlk Çeyrekte 115 Milyon Dolarlık Rekor Biber İhracatı

Batı Akdeniz’den İlk Çeyrekte 115 Milyon Dolarlık Rekor Biber İhracatı