Orta Doğu’da tansiyon yükseldi: Piyasalar kırmızıya boyandı



undefined

Küresel piyasalar, Orta Doğu’da çatışmaların yeniden alevlenmesiyle haftaya satış baskısı altında başladı.

[Fotograf: AA]


ABD/İsrail-İran Savaşı’nda tarafların karşılıklı saldırılarıyla Orta Doğu’da tansiyon yeniden yükseldi. Çatışmaların giderek şiddetlenmesi, yakın vadede diplomatik bir uzlaşı sağlanabileceğine yönelik beklentileri zayıflattı.


Bölgede 8 Nisan’da sağlanan ateşkes sonrasında görece sakin seyreden gerilim, İsrail ve İran’ın karşılıklı saldırılarıyla yeniden tırmandı. İsrail, Tahran yönetiminin balistik füze saldırılarının ardından İran’daki bazı hedeflere yönelik misilleme amaçlı hava operasyonları düzenlediğini duyurdu.


ABD cephesinden şu ana kadar doğrudan askeri müdahaleye ilişkin somut bir saldırı haberi gelmezken, çatışmaların ağırlıklı olarak İsrail ile İran arasında yoğunlaştığı görüldü.


Söz konusu gerilimle birlikte petrol fiyatları yükselişe geçti. Brent petrolün varil fiyatı haftanın ilk işlem gününde 96 dolara kadar çıkarken, şu sıralarda yüzde 3,4 artışla 95,2 dolarda bulunuyor.


Petrol fiyatlarındaki yükselişin mevcut enflasyonist baskıları artırabileceği değerlendirilirken, ABD ekonomisinin güçlü görünümünü koruması da dikkate alındığında, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) olası şahin para politikası adımlarına ilişkin ihtimallerin gelecek yıla yayıldığı görülüyor.


Piyasalarda halihazırda gelecek yıl sonuna kadar Fed’e yönelik herhangi bir faiz indirimi beklentisi bulunmuyor.


Analistler, yatırımcıların bugünlerde Orta Doğu’daki gerilimler, yükselen petrol fiyatları ve merkez bankalarını faiz artırımına zorlayan enflasyonist baskılar gibi pek çok olumsuzluk altında karar almaya çalıştığını belirterek, bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin yakından takip edileceğini kaydetti.


Altının onsu yaklaşık 2,5 ayın en düşüğünde


Fed’e ilişkin faiz artırımı tahminleri ve yükselen petrol fiyatlarının tetiklediği enflasyon endişeleriyle ABD’de 10 yıllık tahvil faizi 5 baz puan artışla yüzde 4,58’e çıktı ve yaklaşık son 20 günün en yüksek seviyesine ulaştı. Fed’e ilişkin tahminlerin "şahin" tarafa kayması ve Orta Doğu’daki gerilimlerin etkisiyle yükselen dolar endeksi cuma günü 7 Nisan’dan bu tarafa ilk kez 100 seviyesini aştı.


Güçlenen dolar ve yükselen tahvil faizleri ile alternatif maliyeti artan altının ons fiyatında ise düşüş eğilimi yeni haftaya da taşındı. Altının onsu yeni işlem gününde 4 bin 300 dolara gerileyerek 23 Mart’tan bu yana en düşük seviyesine indi. Ons altın şu sıralarda yüzde 0,4 azalışla 4 bin 310 dolardan alıcı buluyor.


Söz konusu gelişmelerle ABD’de endeks vadeli kontratlar haftaya negatif başladı.


Avrupa’da endeks vadeli kontratlar negatif seyrediyor


Orta Doğu’da çatışma riskinin yeniden yükselmesi, enerji ithalatına bağımlılığı yüksek Avrupa ekonomileri üzerindeki baskıları artırabilecek önemli bir risk unsuru olarak öne çıkıyor.


Küresel çapta süregelen enflasyon endişelerinin gölgesinde Avrupa Merkez Bankasının (ECB) perşembe günü alacağı para politikası kararları yakından takip edilecek. Bankanın bu toplantıda 3 temel faiz oranında 25 baz puanlık faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.


Öte yandan Orta Doğu’da jeopolitik risklerin artması teknoloji hisselerinde düşüşlere yol açarken, değerli metallerdeki geri çekilme de madencilik şirketlerinin hisselerinde satışları beraberinde getirdi.


Bu arada Avrupa Birliği (AB), İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes anlaşmasının kalıcı barış ve güvenliğin tesis edilmesi için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, taraflara "anlaşma hükümlerine tam olarak uyma" çağrısında bulundu.


Avrupa’da endeks vadeli kontratlar haftaya negatif başladı.


Japonya ve Güney Kore borsaları satış baskısı altında


Cuma günü New York borsasında görülen satıcılı seyir yeni işlem haftasında Asya tarafına da yansıdı. Asya borsalarında negatif bir seyir izlenirken, Orta Doğu’da artan riskler bölge piyasalarındaki satış baskısının temel nedeni olarak öne çıkıyor.


Yatırımcıların yapay zeka ve teknoloji şirketlerini sorgulamalarıyla Güney Kore ve Japonya borsasında sert düşüşler görüldü.


Öte yandan Japonya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,8 ile beklentilerin üzerinde büyümesine karşın, bu oran yüzde 2,1 olarak açıklanan öncü tahminin altında kaldı.


Analistler, Japonya ekonomisinin zayıf sermaye harcamalarının etkisiyle yılın ilk çeyreğinde ivme kaybettiğini bildirdi.


Japonya Merkez Bankasının (BoJ) bu ayki toplantısında faiz artırımına gideceğine yönelik öngörülerin gücünü koruması da Japonya borsası üzerinde satış baskısı oluşturdu. BoJ’un gelecek hafta politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.


Söz konusu gelişmelerle kapanışa yakın Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 6,2, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 4,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,3 düştü.


Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,28 değer kaybederek 13.694,19 puandan tamamladı.


Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise cuma akşam seansında normal seans kapanışına göre yüzde 0,77 geriledi.


Dolar/TL kuru cuma gününü 46,0520’den tamamlarken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 46,1010’dan işlem görüyor.


Yurt içinde bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı ile politika metninde verilecek mesajlar piyasaların odağında yer alacak.


Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru verisinin takip edileceğini, yurt dışında ise veri gündeminin sakin olduğunu belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 13.600 ve 13.500 puanın destek, 13.800 ve 13.900 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Haber Özeti

Küresel piyasalar, Orta Doğu’da çatışmaların yeniden alevlenmesiyle haftaya satış baskısı altında başladı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız ➔

  • İlgili Yazılar

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplandı: Gündem OVP ve Yapısal Reformlar

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) OVP, yapısal reformlar ve istihdam konuları ele alındı.

    Devamını Oku
    İŞKUR, yılın ilk 5 ayında 590 bine yakın kişiyi işle buluşturdu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) ocak-mayıs 2026 döneminde 590 bine yakın işe yerleştirmeye aracılık ettiğini açıkladı. Bakan Işıkhan, NSosyal hesabındaki paylaşımında, insanı ve emeği…

    Devamını Oku

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Gözden Kaçırdıklarınız

    Meteoroloji’den 6 İl İçin Kuvvetli Sağanak ve Sel Uyarısı

    Meteoroloji’den 6 İl İçin Kuvvetli Sağanak ve Sel Uyarısı

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplandı: Gündem OVP ve Yapısal Reformlar

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplandı: Gündem OVP ve Yapısal Reformlar

    Orta Doğu’da tansiyon yükseldi: Piyasalar kırmızıya boyandı

    Orta Doğu’da tansiyon yükseldi: Piyasalar kırmızıya boyandı

    İŞKUR, yılın ilk 5 ayında 590 bine yakın kişiyi işle buluşturdu

    İŞKUR, yılın ilk 5 ayında 590 bine yakın kişiyi işle buluşturdu

    Ticaret Bakanlığı’ndan Esnafa 23 Yılda 803 Milyar Liralık Dev Kredi Desteği

    Ticaret Bakanlığı’ndan Esnafa 23 Yılda 803 Milyar Liralık Dev Kredi Desteği

    Mayıs Ayında 82 Bin Gıda Denetimi: Fırsatçılara 142,5 Milyon TL Ceza

    Mayıs Ayında 82 Bin Gıda Denetimi: Fırsatçılara 142,5 Milyon TL Ceza

    Altın haftaya düşüşle başladı

    Altın haftaya düşüşle başladı