İran’ın Gemilere Müdahalesi Sonrası Petrol Fiyatları Yeniden 100 Doları Aştı



ABD yönetiminin ateşkesi uzatma kararına rağmen, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda deniz güvenliğini tehlikeye attıkları gerekçesiyle iki yabancı gemiye el koyması jeopolitik endişeleri artırarak Brent petrol fiyatlarını 100 doların üzerine taşıdı.
Brent Petrol Varil Fiyatı

100,48 Dolar

Brent Petrol Günlük Artış Oranı

%2

WTI Ham Petrol Varil Fiyatı

91,56 Dolar

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • ABD Başkanı Donald Trump, ateşkesi İran müzakereleri sonuçlanana kadar uzatma kararı aldı.
  • İran, biri İsrail ile bağlantılı olan iki yabancı gemiye el koyarak kıyılarına yönlendirdi.
  • İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin kendileri için ‘kırmızı çizgi’ olduğunu vurguladı.
  • Piyasalardaki çelişkili açıklamalar ve sahadaki gerilim, petrol fiyatlarındaki oynaklığı artırdı.
  • ABD, İsrail ve İran arasındaki çatışmalar nedeniyle Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği büyük ölçüde kesintiye uğradı.

İran’ın, ABD yönetiminin açıkladığı ateşkes kararının ardından Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle iki yabancı gemiye müdahale ettiğine yönelik haber akışı, petrol fiyatlarını yeniden 100 dolar seviyesine taşıdı.


Brent petrolün vadeli varil fiyatı, bugün saat 15.49 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2 artarak 100,48 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 91,56 dolardan alıcı buldu.


ABD Başkanı Donald Trump, Pakistan’ın da talebi üzerine, İran’ın anlaşmaya ilişkin önerisini sunmasına kadar ateşkesi uzatma kararı aldığını açıkladı.


Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, "Ordumuza ablukayı sürdürme ve her açıdan hazır kalmaları talimatı verdim; dolayısıyla (İran’ın) önerisi sunulana ve müzakereler bir şekilde sonuçlanana kadar ateşkesi uzatacağım." ifadelerini kullandı.


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise ABD’nin tek taraflı ateşkes uzatma kararına ilişkin, "İran’ın çıkarlarını yerine getirmek ve İran halkının kazanımlarını pekiştirmek açısından mantıklı ve gerekli zeminin oluştuğu sonucuna vardığımızda adım atacağız." değerlendirmesinde bulundu.


Bu açıklamaların ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, "deniz güvenliğini tehlikeye atan" ve bunlardan birinin İsrail ile bağlantılı olduğu belirtilen iki yabancı gemiye el konulduğunu ve İran kıyılarına yönlendirildiğini duyurdu. Açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin ihlalinin İran için "kırmızı çizgi" olduğu vurgulandı.


Ateşkesin korunabileceğine yönelik beklentiler fiyatlardaki yükselişi sınırlarken, sahadaki gerilim ve çelişkili açıklamalar petrol piyasalarında oynaklığı artırarak fiyatların yeniden 100 dolar seviyesine yükselmesine yol açtı.


ABD ve İsrail’in İran’a saldırıları ve İran’ın misillemeleri ile Basra Körfezi’nde tırmanan çatışma nedeniyle küresel mal ve enerji ticareti açısından kritik geçiş hattı olan Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği büyük ölçüde kesilmişti.

İlgili Yazılar

Kurban Bayramı’nda Kara Yollarında 7/24 Akıllı Takip Dönemi

Kurban Bayramı trafik yoğunluğu önlemleri: Turuncu ekipler, 199 Karayolları birimi ve AUS Merkezi ile kara yollarında 7/24 anlık takip yapılacak.

Devamını Oku
Bakan Şimşek’ten Bütçe Performansı Açıklaması: Faiz Dışı Dengede 536 Milyar TL’lik İyileşme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe performansı, faiz dışı denge, iç borç çevirme oranı ve mali disiplin hedeflerine ilişkin son açıklamaları.

Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gözden Kaçırdıklarınız

Kurban Bayramı’nda Kara Yollarında 7/24 Akıllı Takip Dönemi

Kurban Bayramı’nda Kara Yollarında 7/24 Akıllı Takip Dönemi

Bakan Şimşek’ten Bütçe Performansı Açıklaması: Faiz Dışı Dengede 536 Milyar TL’lik İyileşme

Bakan Şimşek’ten Bütçe Performansı Açıklaması: Faiz Dışı Dengede 536 Milyar TL’lik İyileşme

Borsa İstanbul’da 19 Mayıs Tatili Nedeniyle Takas İşlemlerinde Değişiklik

Borsa İstanbul’da 19 Mayıs Tatili Nedeniyle Takas İşlemlerinde Değişiklik

Antalya’da Otele ‘Tek Bay’ Rezervasyon Cezası: Cinsiyet Ayrımcılığına 256 Bin TL Ceza

Antalya’da Otele ‘Tek Bay’ Rezervasyon Cezası: Cinsiyet Ayrımcılığına 256 Bin TL Ceza

Altının ons fiyatında gerileme sürüyor

Altının ons fiyatında gerileme sürüyor

İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanları Avrupa Yolcu Trafiği Artışında Zirvede

İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanları Avrupa Yolcu Trafiği Artışında Zirvede

Motokuryeler İçin SRC Kurye ve Faaliyet Belgesi Süresi 2027’ye Uzatıldı

Motokuryeler İçin SRC Kurye ve Faaliyet Belgesi Süresi 2027’ye Uzatıldı