ÖNE ÇIKAN DETAYLAR
- Taşınmaz satışlarında paranın elden verilmesi dönemi kaynaklı kayıt dışılık ve ihtilaflar sona erecek.
- Ödemelerin nakit, havale veya EFT ile yapılması halinde ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ üzerinden işlem yapılması mecburi olacak.
- Sistem sayesinde taşınmaz mülkiyeti ile satış bedeli eş zamanlı olarak güvenle el değiştirecek.
- Yönetmelik değişikliği ile emlak sektöründe daha istikrarlı, şeffaf ve dengeli bir piyasa hedefleniyor.
Ticaret Bakanlığı, taşınmaz satışlarında kayıt dışılığın azaltılması ve para transferinin güvenli ortamda gerçekleştirilmesi amacıyla güvenli ödeme sisteminin zorunlu hale getirilmesi için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldığını açıkladı.
Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’de, taşınmaz satışlarında satış bedelinin satıcıya genellikle elden ödendiği kaydedildi.
Söz konusu durumun kayıt dışı işlemlere, alıcı ve satıcı taraflar açısından bazen ödememe ihtilaflarına yol açabildiği, işlemlerde güvensizlik yarattığı, tarafların yüksek meblağda nakit taşımasına neden olduğu ve paranın çalınması gibi riskleri ortaya çıkardığı aktarılan açıklamada, "Taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcı tarafların dolandırıcılık ve hırsızlık riskine maruz kalmaması, kayıt dışılığın azaltılması, para transferinin güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi amaçları doğrultusunda güvenli ödeme sisteminin zorunlu hale getirilmesi için Bakanlığımız tarafından Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmıştır." denildi.
Yürürlüğe girdi: Taşınmaz satışlarında ‘ödeme sistemi’ kullanılacak
Açıklamada, düzenlemeyle 1 Temmuz’dan itibaren taşınmaz satışlarında ödemenin bir kısmının veya tamamının nakit, havale veya elektronik fon transferi ile yapılması halinde satış bedelinin, taşınmaz mülkiyeti ile bedelin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayan "Güvenli Ödeme Sistemi" üzerinden yapılmasının zorunlu olacağına dikkat çekilerek, Bakanlığa söz konusu süreyi 3 aya kadar uzatma yetkisi verildiğinin altı çizildi.
Sistemin zamanında ve eksiksiz şekilde uygulamaya alınabilmesi için Bakanlık ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliğinde teknik çalışmalara başlandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızın menfaatlerinin korunması ve emlak sektöründe istikrarlı, şeffaf ve dengeli bir piyasanın tesisi için gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edilecektir."







