ABD-İran Ateşkesi Enerji Piyasalarını Rahatlattı: Petrol ve Doğal Gaz Fiyatlarında Sert Düşüş



Pakistan’ın arabuluculuğunda ABD ve İran arasında sağlanan 2 haftalık ateşkes, Hürmüz Boğazı’nda güvenli geçiş beklentisini yeniden canlandırarak küresel enerji piyasalarında Brent petrol ve doğal gaz fiyatlarının %20’lere varan oranlarda hızla gerilemesine yol açtı.
Brent Petrol Düşüşü

%15 (92,9 Dolar)

WTI Ham Petrol Düşüşü

%16 (94,8 Dolar)

Avrupa Doğal Gaz Düşüşü

~%20 (43 Euro altı)

Savaş Öncesi Brent Petrol (27 Şubat)

72,48 Dolar

Savaş Zirvesi Brent Petrol (31 Mart)

118,35 Dolar

Günlük Kesintiye Uğrayan Petrol Arzı

14 milyon varil

Hürmüz Boğazı Gemi Trafiği (Normal / Savaş)

Günlük 150 / Günlük 5

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in arabuluculuğunda ABD ve İran arasında 2 haftalık ateşkes sağlandı.
  • İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Hürmüz Boğazı’nın İran ordusu koordinasyonuyla güvenli geçişlere açılacağını duyurdu.
  • Hürmüz Boğazı’ndaki kapanma tehlikesi ortadan kalkınca, küresel petrol ve LNG ticaretinin %20’sini etkileyen kriz hafifledi ve fiyatlar çakıldı.
  • Savaş süresince 118,35 dolara kadar çıkarak zirve yapan Brent petrol, ateşkes ilanıyla 92,9 dolara geriledi.
  • Jeopolitik risklerin azalması, enerji fiyatlarında hızlı bir normalleşme ve gevşeme süreci başlattı.

ABD ve İran arasında Pakistan arabuluculuğunda varılan 2 haftalık ateşkes, enerji piyasalarında sert fiyat hareketlerini beraberinde getirdi. Hürmüz Boğazı’nda güvenli geçişlerin sağlanacağı beklentisi, petrol ve doğal gaz fiyatlarında hızlı bir düşüşe yol açtı.


Brent petrol, bugün saat 08.09 itibarıyla ateşkesin etkisiyle yüzde 15 gerileyerek 92,9 dolardan alıcı bulurken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolü yüzde 16 düşüşle 94,8 dolara indi. Avrupa doğal gaz fiyatları ise yaklaşık yüzde 20 düşüşle 43 euronun altına geriledi.


Savaş öncesinde fiyatlar, görece düşük seviyelerde bir seyre sahipti ve Brent petrolün varil fiyatı savaşın bir önceki günü 27 Şubat’ta 72,48 dolardan kapanmıştı. Avrupa doğal gaz fiyatları ise aynı dönemde 31,51 euro seviyesindeydi.


ABD ve İsrail’in İran’a 28 Şubat’ta başlayan saldırıları enerji piyasalarında sert yükselişlere yol açtı. Brent petrol, savaşın etkisiyle 12 Mart’ta 100,46 dolara ulaşırken, 31 Mart’ta 118,35 dolarla zirve yaptı. Brent petrolün varil fiyatı 7 Nisan’da ise 109 dolar seviyesinde günü tamamladı. Avrupa doğal gaz fiyatları ise 19 Mart’ta 61,81 euroya çıkarak zirveye ulaşmıştı. Son kayıtlarda gaz fiyatları 53,24 euro seviyesinde işlem gördü.


Savaş sürecinde Hürmüz Boğazı’nın gemi trafiğine kapanması enerji arzına ilişkin ciddi endişeleri artırmış ve fiyatları yukarı taşımıştı. Ateşkesle birlikte bu risklerin azalması, piyasada fiyatların hızla düşmesine neden oldu.


Ateşkes kararı piyasaları rahatlattı


Savaşın 6. haftasında tarafların 2 haftalık ateşkes üzerinde anlaşması, enerji piyasalarında sert fiyat hareketlerini beraberinde getirdi.


Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler sonucunda ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik bombardıman ve saldırıları 2 haftalığına askıya almayı kabul ettiğini duyurdu. Tarafların tüm çatışma bölgelerinde derhal ateşkes konusunda uzlaştığı bildirildi.


İran yönetimi 15 günlük ateşkes sürecinde Pakistan’da yürütülecek görüşmelerle savaşın tamamen sonlandırılmasını hedeflediğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, bu süreçte Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerin İran ordusuyla koordinasyon şartıyla güvenli şekilde sağlanacağını bildirdi.


Hürmüz Boğazı vurgusu fiyatları aşağı çekti


Ateşkes kapsamında Hürmüz Boğazı’nın yeniden güvenli geçişlere açılacağına yönelik açıklamalar, fiyatlardaki düşüşün ana belirleyicisi oldu.


Petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretinin yaklaşık yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği bu kritik dar boğazın kapatılması, günlük yaklaşık 14 milyon varillik petrol arzının devre dışı kalmasına yol açmıştı.


Boğazdan normalde günde yaklaşık 150 gemi geçiş yaparken savaş sonrasında bu sayı 5’e kadar gerilemişti.


Enerji piyasalarında savaş sürecinde görülen sert yükselişin ardından gelen bu düşüş, fiyatların jeopolitik gelişmelere ne derece duyarlı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

İlgili Yazılar

Türkiye’nin ham çelik üretimi arttı

Türkiye’nin ham çelik üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 artışla 3,3 milyon tona yükseldi. [Fotograf: AA] Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), nisan ayına ilişkin çelik üretimi, tüketimi…

Devamını Oku
Bakan Bayraktar: 2025’te ‘rekor kurulu güç’ sözümüzü yerine getirdik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te devreye alınan 6 bin 818 megavatlık kurulu güçle bir rekor kırıldığını belirterek, “2025 yatırımları için yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağımızın…

Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gözden Kaçırdıklarınız

Türkiye’nin ham çelik üretimi arttı

Türkiye’nin ham çelik üretimi arttı

Bakan Bayraktar: 2025’te ‘rekor kurulu güç’ sözümüzü yerine getirdik

Bakan Bayraktar: 2025’te ‘rekor kurulu güç’ sözümüzü yerine getirdik

Mayıs Ayı Enflasyon Beklenti Anketi Sonuçlandı: Gözler Cuma Günü TÜİK’te

Mayıs Ayı Enflasyon Beklenti Anketi Sonuçlandı: Gözler Cuma Günü TÜİK’te

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Gıda İsrafı: En Çok Sebze, Meyve ve Ekmek Çöpe Gidiyor

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Gıda İsrafı: En Çok Sebze, Meyve ve Ekmek Çöpe Gidiyor

Vergi Konseyi’nde Yeni Dönem: Abdullah Erdem Cantimur Başkan Oldu

Vergi Konseyi’nde Yeni Dönem: Abdullah Erdem Cantimur Başkan Oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 30 Milyon Euroluk IPARD III Desteği: 11. Başvuru Çağrısı Yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 30 Milyon Euroluk IPARD III Desteği: 11. Başvuru Çağrısı Yayımlandı

Altın fiyatlarında son durum

Altın fiyatlarında son durum