Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2,5 katına çıkacak

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar benzeri görülmemiş şekilde büyüyerek 2,5 katına çıkacağı öngörülüyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Yenilenebilir 2024 raporuna göre, dünya yenilenebilir enerji kapasitesinde yaklaşık son 30 yıldaki en hızlı büyüme görülüyor.

Dünyada geçen yıl 2022’ye göre 510 gigavatla yüzde 50 daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alındı, bu artışın yüzde 75’i güneş enerjisinden sağlandı.

Küresel yenilenebilir enerji gücündeki büyümede Çin başı çekerken, Avrupa, ABD ve Brezilya’daki yenilenebilir enerji kapasite artışı da rekor seviyeye ulaştı.

İklim değişikliğiyle mücadelenin yanı sıra ülkelerin enerji arz güvenliğinde kritik rol oynayan yenilenebilir enerjide büyümenin giderek hızlanacağı öngörülürken, 2028’e kadar dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin 7 bin 300 gigavata ulaşacağı hesaplanıyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları kömürü geride bırakacak

Bu artış hızının sürmesiyle, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla bugünkü seviyesine göre 2,5 katına çıkacağı öngörülüyor. Söz konusu büyümenin yüzde 95’inin güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanması beklenirken, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde en büyük kaynak olan kömürü 2025 itibarıyla geride bırakacağı tahmin ediliyor.

Yenilenebilir enerjideki benzeri görülmemiş büyümeye rağmen geçen ay Dubai’de düzenlenen COP28’de anlaşmaya varılan “yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 itibarıyla üç katına çıkarma” taahhüdünün gerçekleşmesi için yatırımların hızlanması gerekiyor.

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması, söz konusu kapasitenin 2030 itibarıyla 11 bin gigavata ulaşması anlamına geliyor.

Bu hedefin başarılması için politikalara ilişkin belirsizliklerin giderilmesi, yetersiz şebeke yatırımlarına ilişkin sorunların çözülmesi ve bürokratik bariyerlerin kaldırılarak izin süreçlerindeki aksamaların giderilmesine ihtiyaç duyuluyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, mevcut politikalar ve piyasa koşullarında küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla 2,5 katına çıkacağını belirterek, “Bu, COP28’deki hedef için yeterli değil ancak bu hedefe yaklaşıyoruz ve hükümetler bu arayı kapatmak için gereken araçlara sahip. Şu anda kara rüzgar ve güneş enerjisi dünyanın neredeyse her yerinde yeni fosil yakıt santrallerinden daha ucuz. Bu kaynaklar, birçok ülkedeki mevcut fosil yakıt santrallerinden de daha ucuz.” ifadesini kullandı.

Birol, buna rağmen başa çıkılması gereken bazı büyük problemler olduğuna işaret etti.

Makroekonomik zorlukların bunlar arasında olduğunu belirten Birol, şunları kaydetti:

“Bana göre uluslararası toplum için en büyük zorluk, gelişmekte olan ekonomilerde yenilenebilir enerji projelerine hızla finansman sağlanması ve kapasitenin artırılması. Bu ülkelerin birçoğu yeni enerji ekonomisinde geride kalıyor. Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılmasında başarıya ulaşılması, bu ülkelerde söz konusu zorlukların aşılmasına bağlı olacak.”

  • İlgili Yazılar

    Altın Fiyatlarında Dolar ve Petrol Baskısı: Gram, Çeyrek ve Ons Altın Ne Kadar Oldu?

    Doların güçlenmesi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle düşüşe geçen gram, çeyrek ve ons altın fiyatlarındaki son durumu inceleyin. Güncel altın analizleri ve piyasa beklentileri.

    Devamını Oku
    Brent Petrol Orta Doğu Gerilimiyle 102,7 Dolara Yükseldi

    Brent petrol ve WTI ham petrol fiyatlarındaki son durumu, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin ve ABD ham petrol stok verilerinin enerji piyasalarına etkilerini detaylı analizle inceleyin.

    Devamını Oku

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Gözden Kaçırdıklarınız

    Altın Fiyatlarında Dolar ve Petrol Baskısı: Gram, Çeyrek ve Ons Altın Ne Kadar Oldu?

    Altın Fiyatlarında Dolar ve Petrol Baskısı: Gram, Çeyrek ve Ons Altın Ne Kadar Oldu?

    Brent Petrol Orta Doğu Gerilimiyle 102,7 Dolara Yükseldi

    Brent Petrol Orta Doğu Gerilimiyle 102,7 Dolara Yükseldi

    Bakan Işıkhan’dan İstihdam ve Staj Müjdesi: 3 Yılda 800 Bin Gence Staj Hedefi

    Bakan Işıkhan’dan İstihdam ve Staj Müjdesi: 3 Yılda 800 Bin Gence Staj Hedefi

    RTÜK’ten TV8, TLC ve Kanal 26’ya Yayın İhlali Cezası

    RTÜK’ten TV8, TLC ve Kanal 26’ya Yayın İhlali Cezası

    İran’ın Gemilere Müdahalesi Sonrası Petrol Fiyatları Yeniden 100 Doları Aştı

    İran’ın Gemilere Müdahalesi Sonrası Petrol Fiyatları Yeniden 100 Doları Aştı

    Bakan Bolat Açıkladı: Türkiye-Kosova Ticaret Hacmi 1 Milyar Dolara Ulaştı

    Bakan Bolat Açıkladı: Türkiye-Kosova Ticaret Hacmi 1 Milyar Dolara Ulaştı

    Bakan Şimşek’ten Kritik Ekonomi Mesajı: Kalıcı Büyümenin Formülü Düşük Enflasyon

    Bakan Şimşek’ten Kritik Ekonomi Mesajı: Kalıcı Büyümenin Formülü Düşük Enflasyon