Dünya Bankası, Türkiye’nin 2018 büyüme beklentilerini yükseltti

Dünya Bankasının "Küresel Ekonomik Beklentiler (KEB)" raporunun Haziran 2018 sayısı "Gelgitlerin Dönüşü" başlığıyla yayımlandı.

Küresel büyüme beklentilerini 5 ay önce yayımlanan KEB raporundaki seviyelerinde tutan kuruluş, dünya ekonomisinin bu yıl geçen sene olduğu gibi yüzde 3,1 büyüyeceği tahmininde bulundu.

2016’dan bu yana artış eğilimindeki yatırımlar ve ticaret hacminin zayıflamasıyla finansal şartların sıkılaşmaya devam etmesinin gelecek dönemde büyümeyi baskılayacağına işaret edilen raporda, gelecek yıla ve 2020’ye yönelik küresel büyüme beklentileri sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,9 olarak tahmin edildi.

"Tarifeler 2008-2009 krizindekine eşdeğer kayıplara yol açabilir"

Raporda, dünya ekonomisinin son 10 yıldır ilk kez dengeli bir büyüme eğilimi yakalamasına karşın artan risklerin istikrarı tehdit ettiği belirtildi.

Özellikle son dönemde artan korumacılığın büyüme beklentilerine yönelik belirsizliği artırdığı vurgulanan raporda, "Dünya genelinde tarifelerin mevcut uluslararası kuralların izin verdiği ölçüde artırılması, ticarette 2008-2009 küresel finansal krizindekine eşdeğer kayıplara yol açabilir. Bunun özellikle gelişen ve yükselen piyasa ekonomileri için ciddi sonuçları olur." uyarısına yer verildi.

Ayrıca, finansal dalgalanmalar, siyasi belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin yükseldiğine işaret edilen raporda, gelişen ve yükselen piyasa ekonomilerinin parasal ve mali tamponlarını güçlendirmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Türkiye’nin büyüme beklentileri revize edildi

Dünya Bankası, KEB raporunda bazı ülkelere yönelik büyüme beklentilerinde kısmi revizyonlar yaptı.

Buna göre, Dünya Bankası ekonomistleri, Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerini bu yıl için yüzde 4,5, gelecek iki sene için yüzde 4 olarak belirledi. Bir önceki KEB raporunda bu yıl için yüzde 3,5 büyüme öngörülürken, 2019 ve 2020 beklentileri yine yüzde 4 seviyesindeydi.

Kuruluş, mayıs ayında yayınladığı Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme raporunda ise Türkiye’nin bu yıl yüzde 4,7, gelecek yıl yüzde 4,4 ve 2020 yılında yüzde 4 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

En büyük revizyon ekonomik krizdeki Arjantin’e

Rapordaki diğer tahminlere göre, ABD ekonomisi bu yıl yüzde 2,7, gelecek yıl yüzde 2,5 büyüyecek. Söz konusu tahminler, ocak ayında yayımlanan bir önceki raporda, sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 2,2 olarak açıklanmıştı. ABD’nin 2020 yılına yönelik büyüme beklentisi ise yüzde 2’de sabit bırakıldı.

Japonya’ya yönelik 2018 tahmini yüzde 1,3’ten yüzde 1’e çekilirken, gelecek iki yıla yönelik beklentiler yüzde 0,8 ve yüzde 0,5 seviyelerinde tutuldu.

Avro Bölgesi’ne ilişkin büyüme tahminlerinde de revizyona gitmeyen Dünya Bankası, 19 Avrupa ülkesini kapsayan bölgenin bu yıl yüzde 2,1, gelecek yıl yüzde 1,7 ve 2020’de yüzde 1,5 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Çin’in bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 6,4’ten yüzde 6,5’e yükseltilirken, 2019 ve 2020 beklentileri sırasıyla yüzde 6,3 ve 6,2’de sabit bırakıldı.

Rapora göre, Hindistan dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olarak öngörülürken, büyüme beklentileri bu yıl için yüzde 7,3, gelecek iki sene için yüzde 7,5 olarak açıklandı. Söz konusu beklentiler bir önceki KEB raporunda da aynı seviyedeydi.

Raporda, ekonomik krizdeki Arjantin büyüme beklentilerinde en büyük revizyon yapılan ülke olurken, bu yılki tahmin yüzde 3’ten yüzde 1,7’ye düşürüldü. Ülkeye ilişkin 2019 ve 2020 beklentileri de sırasıyla yüzde 3’ten yüzde 1,8’e ve yüzde 3,2’den yüzde 2,8’e çekildi.

Kaynak: AA

  • İlgili Yazılar

    Enerji Bakanı Bayraktar Açıkladı: Fatura Destekleri 1,85 Trilyon Liraya Ulaştı

    Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, vatandaşa sağlanan 1,85 trilyon TL’lik enerji faturası desteğini, yerli üretim hedeflerini ve küresel enerji projelerini açıkladı.

    Devamını Oku
    Yerli Turistlerin Hediyelik Eşya ve Giyim Harcamaları Son 5 Yılda 100 Milyar Lirayı Aştı

    TÜİK verilerine göre yerli turistlerin yurt içi seyahatlerinde giyecek, hediyelik eşya ve ulaştırma kalemlerinde yaptıkları harcamaların 5 yıllık detaylı analizi.

    Devamını Oku

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Gözden Kaçırdıklarınız

    Enerji Bakanı Bayraktar Açıkladı: Fatura Destekleri 1,85 Trilyon Liraya Ulaştı

    Enerji Bakanı Bayraktar Açıkladı: Fatura Destekleri 1,85 Trilyon Liraya Ulaştı

    Yerli Turistlerin Hediyelik Eşya ve Giyim Harcamaları Son 5 Yılda 100 Milyar Lirayı Aştı

    Yerli Turistlerin Hediyelik Eşya ve Giyim Harcamaları Son 5 Yılda 100 Milyar Lirayı Aştı

    32 İlde Taşınmaz Özelleştirme Kararı: Resmi Gazete’de Yayımlandı

    32 İlde Taşınmaz Özelleştirme Kararı: Resmi Gazete’de Yayımlandı

    TİGEM 600 Bafra Irkı Küçükbaş Hayvanı İhaleyle Satışa Çıkarıyor

    TİGEM 600 Bafra Irkı Küçükbaş Hayvanı İhaleyle Satışa Çıkarıyor

    TCMB Nisan Ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri: Tüm Kesimlerde Yükseliş

    TCMB Nisan Ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri: Tüm Kesimlerde Yükseliş

    Borsa İstanbul (BIST 100) Güne Artışla Başladı: İşte Piyasalarda Son Durum

    Borsa İstanbul (BIST 100) Güne Artışla Başladı: İşte Piyasalarda Son Durum

    Altın Fiyatlarında Düşüş Trendi: Gram Altın Güne 6.777 TL’den Başladı

    Altın Fiyatlarında Düşüş Trendi: Gram Altın Güne 6.777 TL’den Başladı