Borsa İstanbul’da BIST 100 Günü Yükselişle Tamamladı: Sektörel Analiz ve Küresel Etkiler

BIST 100 endeksi 14.644,70 puana ulaşarak günü yüzde 0,32 artışla kapatırken, toplam işlem hacmi 160,8 milyar lira oldu. Bankacılık ve bilişim kazandırdı, küresel bazda ise Trump’ın Çin teması piyasalara yön verdi.
BIST 100 Kapanış

14.644,70 Puan
Günlük Değişim

+%0,32 (46,23 Puan)
İşlem Hacmi

160,8 Milyar TL
En Çok Kazandıran Sektör

Bilişim (+%3,86)

Sektörel Endeks Değişimleri (%)

3.86
Bilişim
1.37
Bankacılık
-0.46
Holding
-8.76
Finansal Kiralama

BIST 100 Teknik Seviyeleri (Puan)

14900
Direnç 2
14800
Direnç 1
14644.7
Kapanış
14500
Destek 1
14400
Destek 2
Kriter Veri / Gündem
Yurt İçi Veriler (Yarın) Bütçe dengesi, piyasa katılımcıları anketi
Yurt Dışı Veriler (Yarın) ABD New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı
Küresel Siyasi Gündem Trump – Şi Cinping görüşmesi, İran Nükleer Mutabakatı
Piyasa Dinamikleri Teknoloji hisselerinde yükseliş, Orta Doğu kaynaklı enflasyonist baskı riski

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • Orta Doğu’da süren gerilim ve artan petrol fiyatlarının enflasyonist baskı kaygılarına rağmen piyasalar, teknoloji şirketleri öncülüğünde pozitif seyretti.
  • ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping buluşmasından ‘rekabet yerine ortaklık’ ve İran’ın nükleer silahlanmasını önleme yönünde güçlü uzlaşı mesajları çıktı.
  • BIST 100 endeksinde teknik açıdan 14.800 – 14.900 bandı direnç, 14.400 – 14.500 bandı destek seviyesi olarak izleniyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,32 değer kazanarak 14.644,70 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 46,23 puan artarken, toplam işlem hacmi 160,8 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 1,37 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,46 değer kaybetti.

Sektör endeksleri arasından en çok kazandıran yüzde 3,86 ile bilişim, en fazla kaybettiren ise yüzde 8,76 ile finansal kiralama faktoring oldu.

Küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlenirken, yatırımcıların odağında ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin temasları ve ABD’de açıklanan makroekonomik veriler yer aldı.

Siyasi kurmaylarının yanı sıra Nvidia Üst Yöneticisi Jensen Huang ile Tesla Üst Yöneticisi Elon Musk gibi Amerikan şirketlerinin temsilcilerinden oluşan geniş bir heyetle Çin’deki temaslarına başlayan Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ikili ve heyetler arası görüşme için bir araya geldi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderlerinin görüşmesinden çıkan mesajlar yakından izlenirken, Çin Devlet Başkanı Şi, iki ülkenin rakip değil ortak olması gerektiğini ifade etti.

İran konusunda ise Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi’nin, Hürmüz Boğazı’nın açık kalması ve “İran’ın asla nükleer silaha sahip olmaması” konusunda mutabık kaldığını açıkladı.

Orta Doğu’da süren gerilim ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyonist baskıları artırabileceğine yönelik kaygılara rağmen, özellikle yarı iletken şirketleri öncülüğünde teknoloji hisselerinde görülen yükseliş piyasaları desteklemeyi sürdürdü.

Analistler, yarın yurt içinde bütçe dengesi ve piyasa katılımcıları anketinin, yurt dışında ise ABD’de New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 14.800 ve 14.900 puanın direnç, 14.500 ve 14.400 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

İlgili Yazılar

TMO’dan 2026 Yılı İçin Yüksek Rekolte Müjdesi: Hasat Hazırlıkları Hızlandı

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2026 tarım sezonunda yüksek rekolte beklediklerini duyurdu. TMO’nun 600’ü aşkın alım noktasıyla yaptığı hasat hazırlıklarının detaylarını inceleyin.

Devamını Oku
Nisan Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi Açıklandı: Gelir, Gider ve Açık Rakamları

Nisan ayı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri ve bütçe açığı rakamları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Güncel ekonomi verileri ve detaylı bütçe analizi.

Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gözden Kaçırdıklarınız

TMO’dan 2026 Yılı İçin Yüksek Rekolte Müjdesi: Hasat Hazırlıkları Hızlandı

TMO’dan 2026 Yılı İçin Yüksek Rekolte Müjdesi: Hasat Hazırlıkları Hızlandı

Nisan Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi Açıklandı: Gelir, Gider ve Açık Rakamları

Nisan Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi Açıklandı: Gelir, Gider ve Açık Rakamları

Altın Fiyatlarında Düşüş Trendi: Gram ve Ons Altın Ne Kadar Oldu?

Altın Fiyatlarında Düşüş Trendi: Gram ve Ons Altın Ne Kadar Oldu?

Trump’ın İran Sinyali ve Hürmüz Boğazı Gerilimiyle Brent Petrol 107 Doları Aştı

Trump’ın İran Sinyali ve Hürmüz Boğazı Gerilimiyle Brent Petrol 107 Doları Aştı

BIST 100 Güne Düşüşle Başladı: Küresel Baskılar ve Jeopolitik Riskler Öne Çıkıyor

BIST 100 Güne Düşüşle Başladı: Küresel Baskılar ve Jeopolitik Riskler Öne Çıkıyor

TÜİK Mart Ayı İnşaat Üretim Endeksi: Yıllık %1,2 Oranında Daralma

TÜİK Mart Ayı İnşaat Üretim Endeksi: Yıllık %1,2 Oranında Daralma

Bakan Işıkhan Duyurdu: Ulusal Staj Programı’na 350 Bin Başvuru ve İŞKUR’dan Yeni Sistem

Bakan Işıkhan Duyurdu: Ulusal Staj Programı’na 350 Bin Başvuru ve İŞKUR’dan Yeni Sistem