Staj sigortası ERKEN EMEKLİLİK kanunu teklifi komisyonda

Staj sigortası yani Stajyer emeklilik hakkında yeni bir gelişme meydana geldi. Bilecik Milletvekili Sn. Yaşar Tüzün milyonlarca vatandaşın mağdur olarak 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile karşı karşıya geldiğini söylemiştir.

Kanun teklifi Tbmm komisyonuna geldi ve bu konuyu ilgilendiren milyonların gözü ve kulağı bu yasada olacaktır. İşte yasının detayları ve bilgileri…
Tüzün’ün TBMM Başkanlığına sunduğu teklif Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na iki madde eklenmesini öngörüyor. Teklifin yasalaşması halinde, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan erkek ise 9 bin gün, kadın ise 7 bin 200 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası bildirilmiş olanlar; altı ay içinde başvurmaları halinde yaşlılık aylığından yaralanabilecek.
CHP’li Tüzün’ün teklifinin diğer maddesi ise çırak ve stajyer öğrenci olarak çalışanların çalışma sürelerinin emeklilik süreleri hizmetine sayılmasını öngörüyor.
Tüzün yasa teklifinin gerekçesinde, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun uygulamada milyonlarca vatandaşın mağduriyetine yol açtığını vurguladı.
Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki çıraklar ve işletmelerde staj yapan, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerle yüksek öğrenimleri sırasında staj yanar öğrencilerin staj ve çıraklık döneminde sigorta girişi yapılmasına rağmen emeklilik hesabında dikkate alınmadığını belirten Tüzün, şu görüşlere yer verdi:
“Kanun uyarınca çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışanlar sigortalı sayılırken bu haklar sadece kısa vadeli sigorta kollarıyla sınırlı tutulmaktadır. Bu durum, bir yandan erken yaşta çalışma yaşamına başlayan vatandaşlarımızın emeklerin boşa gitmesine yol açmakta, diğer yandan da mesleki eğitimi özendirmemektedir. Uygulamada doğum, askerlik, aylıksız izin, doktora veya uzmanlık, avukatlık stajı gibi bazı süreler borçlanılabilmekte iken çırak veya stajyer olarak iş yaşamına başlayanlara bu imkân tanınmamaktadır.”
Tüzün, kanunda, uzun vadeli sigortalılık başlangıcı olarak 18 yaş esas alınmasına karşın 16 yaş için ayrı bir asgari ücret belirlendiğine dikkat çekerek, çırak olarak çalışmaya veya staja başlanılan tarihin emeklilik için sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmasını ve borçlanma hakkı verilmesini istedi.

EMEKLİLİK İÇİN GENÇ, ÇALIŞMAK İÇİN YAŞLI

Tüzün, ayrıca, emeklilik için getirilen “Kademeli geçiş” hükümleri, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği için 2002 yılında çıkarılan yasa ile 1999’dan önce işe başlayan sigortalıların emekli olacağı yaşın 3 ila 10 yıl arasında uzadığını anımsattı.
Yaşanan ekonomik krizler ve başka gerekçelerle işsiz kalanların prim ödeme süresini doldurmalarına rağmen, emekli olamadığına dikkati çeken Tüzün, “Bu vatandaşlarımız, belirli bir yaşın üzerinde oldukları için yeni iş bulmakta da zorlanmakta, belirli bir süreden sonra işsizlik ödeneği de alamamaktadır. Milyonlarca vatandaşımız işsiz ve mağdur bir şekilde emeklilik için yaşının dolmasını beklemektedir. Bu durumdaki vatandaşları işverenler işe girmek için ‘yaşlı’ görürken, devlet emeklilik hakkı vermek için ‘genç’ olarak değerlendirmektedir” dedi.
Tüzün, prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süresini doldurmalarına karşın yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayanlara, bir kereye özgü olmak üzere emeklilik hakkı tanınmasını istedi.

MUHASEBEWEB

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir