Ailemle Okula İlk Adım Defterleri



Ailelerin çocuklarının okula uyum ve gelişim süreçlerine daha yakından eşlik etmeleri hedefleniyor.
Okula İlk Adım Defterleri

0,00

Defterlerin Bölümleri

Okula Başlıyorum:20
Ailemle Oynuyorum:15
Ailemle Doğadayım:25
Ailemle Deniyorum:10
Ailemle Üretiyorum:15
Ailemle Okuyorum:10
Defterimi Tamamlıyorum:5
Defterin AdıAile Katılımı
Okula İlk Adım Defteri80%
Okula İlk Adım 1. Sınıf Veli Hatıra Defteri85%

ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

  • Ailelerin çocuklarının okula uyum ve gelişim süreçlerine daha yakından eşlik etmeleri hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) okul öncesi eğitim ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okula uyum süreçlerine ailelerin etkin katılımını desteklemek amacıyla “Çocuğumla Okula İlk Adım Defteri” hazırlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2026-2027eğitimöğretim yılında ailelerin çocuklarının okula uyum ve gelişim süreçlerine daha yakından eşlik etmeleri hedefleniyor.

Bu çerçevede hayata geçirilen AilemleOkulYolu Programı kapsamında okul öncesi eğitim ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için ayrı ayrı hazırlanan “Çocuğumla Okula İlk Adım Defteri”, çocukların eğitim yolculuğunun ilk yılında aileleriyle birlikte öğrenmelerine, okul deneyimlerini paylaşmalarına ve anılar biriktirmelerine imkan sunacak.

Hazırlanan defterlerle çocukların okuldaki ilk günlerinden eğitim öğretim yılı sonuna kadar aileleriyle yaşadıkları deneyimler, kayıt altına alınarak bu dönemin kalıcı bir hatıraya dönüştürülmesi sağlanacak.

Bir ödev niteliği taşımayan,oyunve etkinliklerle ilişkilendirilmiş bir çocuk-aile paylaşım materyali olarak yapılandırılan defterler, çocuklar ve aileleri tarafından birlikte kullanılacak. Defterlerde yer alan çalışmalar, çocuk ile ailesinin birlikte düşünmesine, üretmesine, paylaşımda bulunmasına ve iletişim kurmasına olanak sağlayacak.

Okul-aile iş birliğinin eğitim öğretim yılı boyunca güçlendirilmesi hedefleniyor

Aileler, çocuklarıyla birlikte gerçekleştirdikleri etkinlikleri, paylaşımları ve okul deneyimlerini bu defterler aracılığıyla yıl boyunca kayıt altına alabilecek. Böylece çocukların okula ilk adımları,ailekatılımıyla zenginleşen anlamlı ve kalıcı bir öğrenme yolculuğuna dönüşecek.

Defterlerdeki çalışmalar aracılığıyla ailelerin çocuklarının duygu ve düşüncelerini, meraklarını ve heyecanlarını daha yakından tanımaları, birlikte nitelikli zaman geçirmeleri ve çocuklarının eğitim yaşantılarına etkin biçimde katılmaları amaçlanıyor. Aynı zamanda okul-aile işbirliğinin eğitim öğretim yılı boyunca güçlendirilmesi hedefleniyor.

Defter, 7 bölümden oluşuyor

Okul öncesi eğitim için hazırlanan defter, “Okula Başlıyorum”, “Ailemle Oynuyorum”, “Ailemle Doğadayım”, “Ailemle Deniyorum”, “Ailemle Üretiyorum”, “Ailemle Okuyorum” ve “Defterimi Tamamlıyorum” bölümlerinden oluşuyor.

Defterde ailelerin çocuklarıyla oyun oynamalarına, doğayı gözlemlemelerine, deney yapmalarına, birlikte üretmelerine vekitapokumalarına yönelik çeşitli etkinliklere yer veriliyor.

“Ailemden Mektup”, “İlk Gün Fotoğrafımız” ve “Gelecekteki Bana Mektup” gibi çalışmalar ise bu özel dönemde yaşananların kayıt altına alınmasına ve anıların yıllar boyunca saklanmasına imkan sunuyor.

Her etkinliğin sonunda yer alan “Ailemden Not” bölümünde aileler, çocuklarının duygu ve düşüncelerine, etkinlik sırasında yaptıkları gözlemlere ve birlikte yaşadıkları anlara ilişkin notlarını paylaşabilecek.

1. sınıfta ilk günden yıl sonuna kadar anılar birikecek

İlkokul 1. sınıf öğrencileri için hazırlanan “Çocuğumla Okula İlk Adım 1. Sınıf Veli Hatıra Defteri”, öğrencilerin ilkokuldaki ilk yıllarında aileleriyle etkinlikler gerçekleştirmeleri, gelişimlerini takip etmeleri ve bu özel yıla ilişkin anılar biriktirmeleri amacıyla hazırlandı.

Uyum haftasıyla başlayan ve eğitim öğretim yılı boyunca aylara göre devam eden defterde, okulda ve sınıfta ilk gün, “Ailemden Mektup” ile aile yaşamı, sorumluluklar, masallar ve geleneksel oyunlar gibi farklı alanlara yönelik çalışmalar bulunuyor.

Her etkinliğin sonunda yer alan “Ailemden Not” ile veliler, gözlemlerini ve çocuklarında fark ettikleri gelişimleri kaydedebilecek ve öğretmenler de öğrencinin çalışmasını inceleyerek gelişimine ilişkin kısa geri bildirimlerde bulunabilecek. Böylece aile ve öğretmen, öğrencinin ilkokuldaki ilk yılının gelişim sürecini birlikte takip edebilecek.

Eğitim öğretim yılı sonunda defterler, öğrenciler ve aileleri için okula ilk adımla başlayan ve yıl boyunca birlikte oluşturulan kalıcı bir hatıraya dönüşecek.

“Ailemle Okul Yolu Programı’yla aileler, çocuklarının eğitim yolculuklarına eşlik edecek”

Milli Eğitim BakanıYusuf Tekinde her iki defterde yer alan ön sözünde, çocukların eğitim yolculuğunun sağlam temeller üzerinde yükselmesinde aile ile okulun karşılıklı güven ve işbirliği içinde hareket etmesinin önemine dikkati çekti.

Okula başlamanın çocukların hayatındaki en kıymetli dönüm noktalarından biri olduğunu belirten Tekin, bu yeni başlangıçta ailenin çocuğuna eşlik etmesinin onun okula güvenle adım atmasını ve okuluyla güçlü bir bağ kurmasını desteklediğini ifade etti.

Ailemle Okul Yolu Programı ile ailelerin çocuklarının eğitim yolculuklarına eşlik etmelerinin ve okul-aile işbirliğinin eğitim öğretim yılı boyunca güçlendirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Tekin, “Çocuğumla Okula İlk Adım Defteri”nin de çocukların aileleriyle birlikte öğrenmelerine, okul deneyimlerini paylaşmalarına ve eğitim yolculuklarına ilişkin anılar biriktirmelerine imkan sunacağını kaydetti.

Defterlerde yer alan çalışmaların ailelerin çocuklarını daha yakından tanımalarına, onların duygu ve düşüncelerini anlamalarına, meraklarına ve heyecanlarına eşlik etmelerine ve verimli ve keyifli zaman geçirmelerine katkı sunmasını temenni eden Bakan Tekin, çocukların aileleriyle attıkları her adımın “güçlü aile, güçlü toplum ve güçlü Türkiye” idealine katkı sunacağına inandıklarını belirtti.

İlgili Yazılar

KPSS Alan Bilgisi Sınavı Sonuçları

    KPSS Alan Bilgisi sınavının sonuçları, adayların cinsiyet dağılımı ve sınavın geçerlilik süresi hakkında bilgi sunuyor.

    Devamını Oku

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Gözden Kaçırdıklarınız

    Vergi Denetim Kurulu’nun Büyük Mükelleflere Ait Kullanım Oranları

      Vergi Denetim Kurulu’nun Büyük Mükelleflere Ait Kullanım Oranları

      Türkiye Çip Sektöründe Yerli Üretim Hedefi

        Türkiye Çip Sektöründe Yerli Üretim Hedefi

        KPSS Alan Bilgisi Sınavı Sonuçları

          KPSS Alan Bilgisi Sınavı Sonuçları

          Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi: Verimlilik ve Destek

            Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi: Verimlilik ve Destek

            2026 Yılı Kırsal Kalkınma Yatırım Programı Başvuru Sonuçları

              2026 Yılı Kırsal Kalkınma Yatırım Programı Başvuru Sonuçları

              Uluslararası Uzay Zirvesi: Tuğgeneral Alper Gezeravcı’nın Katılımı

                Uluslararası Uzay Zirvesi: Tuğgeneral Alper Gezeravcı’nın Katılımı

                Siirt Havalimanı Yenileme Projesi Gerçekleşti

                  Siirt Havalimanı Yenileme Projesi Gerçekleşti